Irene Wilkens

en Sikkom Kult

  

Persbericht

PERSBERICHT

Veendam, 15-01-2018

 

Debuutalbum “Sikkom Kult” van Irene Wilkens & Sikkom Kult

Eerste single van album “Nog ainmoal Daanzen mit die”komt uit op 20 januari

 

Zondag 11 februari 2018 komt het langverwachte, Groningstalige, debuutalbum “Sikkom Kult” van Irene Wilkens & Sikkom Kult uit.  Het album zal op zondagmiddag 11 februari 2018 worden gepresenteerd in Theater vanBeresteyn in Veendam. In aanloop hiernaar toe wordt op 20 januari de eerste single “nog ainmoal daanzen mit die” geschreven door Jan Henk de Groot, uitgebracht. Dit nummer zal die dag voor het eerst te horen zijn bij Café Martini van RTV Noord.

Het Album

Het nieuwe album is een verzameling van de mooiste liedjes die wij de afgelopen jaren hebben gespeeld. Op de cd staan in totaal elf nummers, acht nieuwe  en drie eerder uitgebrachte singles. Het album is een mooie afspiegeling geworden van het repertoire van Irene en lastig in één noemer te vangen. De liedjes lopen uiteen van het vrolijke “Hol die Vast” tot het melancholische “De wind poest haard” terwijl “Nog ainmoal daanzen mit die” een prachtige powerballad is geworden. “We hebben in de studio geprobeerd de nummers nog meer sfeer en zeggingskracht mee te geven dan we op het podium al laten horen”. Elf nummers op n spaigelploatje, die je meenemen in gedachten naar herkenbare momenten en plekken, in de taal die het dicht bij je hart ligt en zo lekker bekt. “Voor mij hebben alle nummers een speciale betekenis gekregen, omdat ze zijn gekoppeld aan zeer mooie maar ook minder mooie momenten in mijn leven”. Ik hoop dat de luisteraars ook herkenning vinden in één van de nummers.

Collega muzikanten

Naast Jan Henk de Groot werkten ook Edwin Jongedijk en Marianne van der Velde mee aan het album. Zij tekenden samen met Irene voor twee van de nummers op de CD. Ook het nummer “as Julio gait zingen” van Bert Hadders, die al eerder als single werd uitgebracht kreeg een plekje tussen de nieuwe nummers.

Lang verwacht

Sikkom Kult, bijna mislukt op z’n Gronings. Drie jaar lang heeft de opname van deze CD in de steigers gestaan, vooral door de geboortes van mijn twee prachtige dochters Suze en Lotte. Uiteindelijk is het toch gelukt. Extra trots zijn we dan ook dat we dit album nu aan het publiek mogen presenteren. Het is een mooi album geworden waar we samen met producer Dik Pomp van audiostudio de Fabriek en de band keihard aan hebben gewerkt.

In tussentijd

Een aantal jaren geleden besloot Irene het rustiger aan te gaan doen en stopte ze met haar Abba coverband. Ze besloot zich volledig toe te leggen op haar eigen werk, wat ze samen met haar man Alex Schoenmaker schrijft in het Groninger dialect. Om dit  live goed ten gehore te kunnen brengen formeerde Irene de band “Sikkom Kult”. De band bestaat uit Be Brakke, Arko Kok, Jaap Velema, Ton de Boer en Stefan Kroes, allemaal muzikanten waar Irene al jaren mee samenwerkt in diverse formaties. In de tussentijd werden er 3 singles uitgebracht waarvan “Wat west is” meerdere weken in de Noord 9 van RTV Noord stond. In 2015 stond ze op het  bevrijdingsfestival in Groningen en in 2016 won Irene met haar band het “Grunneger laidjes festival” met de nummers “De wind poest haard” en “Leste Traain” die ook op de CD terug te vinden zijn.

Album presentatie

Zondag 11 februari van 15.00 - tot 17.00 uur zal het Album in Theater vanBeresteyn worden gepresenteerd. Het programma zal bestaan uit een middagvullende voorstelling die wordt afgesloten met de presentatie en uitreiking van de eerste CD. Gastoptredens zullen worden verzorgd door Edwin Jongedijk en Marianne van der Velde. De CD zal vanaf 11 februari te bestellen zijn op de website www.irenewilkens.nl, Facebook en is natuurlijk te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten.